Op 15 en 16 april 2023 voeren het Gemengd Dameskoor, Femmes Majeures en Mrs Johnson samen met Grupo Los Criollos en 2 solisten de Misa Criolla uit. Daarnaast verzorgt ieder koor afzonderlijk een klein optreden met eigen repertoire.

 

Om alvast wat in de sfeer te komen:

 

De Misa Criolla (uitspraak: Miesa Criozja), het bekendste werk van de Argentijnse componist Ariel Ramírez (1921-2010), werd gecomponeerd in 1963. De Misa Criolla is een echte Creoolse mis: inheems, maar met allerlei invloeden van buitenaf.

De naam 'Criolla' staat voor de vele culturele invloeden in Argentinië. De Argentijnse 'Criollos' zijn een mengeling van vele volkeren, zoals Europeanen, Afrikanen en oorspronkelijke bewoners, een soort "tweede (en meer) generatie immigranten". Dit in tegenstelling tot de nieuwe immigranten, de gringos. Die mengeling van volkeren is te horen in de gevarieerde muziek van het land, die ook terugkomt in de Misa Criolla.

 

Dramatische ritmes uit het noordelijk Andesgebergte vormen de basis van het Kyrie. Het populaire Gloria daarna bestaat grotendeels uit een vrolijke ‘carnavalito’, in het midden opeens afgewisseld door een langzaam ritme dat door de Inca’s voor begrafenissen gebruikt wordt. Het Credo is een onweerstaanbare ‘chacarera’, de belangrijkste feestdans in Argentinië. In het Sanctus is een subtielere variant op de carnavalito te horen. De mis eindigt met een melancholiek ritme van de Argentijnse pampa’s.

 

Vóór 1962 zou aan een Spaanse vertaling van de Latijnse mis op Zuid-Amerikaanse volksmuziek nooit toestemming vanuit Rome zijn verleend. Maar in het tweede concilie werd bepaald dat missen in de volkstaal niet langer verboden waren. Zodoende had Ariel Ramírez vrij spel voor het componeren van zijn Misa Criolla uit 1963.

 

Een indrukwekkende uitvoering van de Misa Criolla is die met de van oorsprong protestzangeres Mercedes Sosa (1935-2009). Zij werd met haar songs over mensenrechten als staatsgevaarlijk gezien door de militaire autoriteiten in Argentinië. In 1979 werd de zangeres bedreigd met de dood. In 2000 ontving ze een Grammy voor haar uitvoering van de Misa Criolla.

 

Het ensemble Grupo Los Criollos, een collectief van veelzijdige musici uit Chili, Argentinië en Nederland, begeleidt al jarenlang op inspirerende en warmbloedige wijze Nederlandse Koren als die werken van Ariel Ramírez willen uitvoeren, waarvan de bekendste de Misa Criolla en Navidad Nuestra zijn.